Forklædt som normal

Forklædt som normal

Forfatter: Christina Wex, Caroline Lilja Dam

Forlag: Akademisk Forlag

Udgivelsesår: 2014


Beskivelse

En hudløst ærlig og barsk fortælling om en opvækst med ADHD

”Bogen rummer voldsomme begivenheder, for sådan har mit liv – også – været, og hvis andre for alvor skal kunne spejle sig i min historie, er den nødt til at være autentisk. Som 17-årig fik jeg stillet en diagnose, som i mange år har fået mig til at føle mig anderledes, misforstået og forvirret. En diagnose, jeg er nødt til at slutte fred med, for den bliver kun værre af at blive ignoreret.”

Caroline havde svært ved at koncentrere sig i skolen, hun kunne ikke overskue at lave lektier, og hun kom ofte i konflikt med veninderne uden helt at forstå hvorfor. Hendes forældre var frustrerede, for cyklen blev konstant stjålet, hun tabte sine nøgler, glemte tiden og var generelt altid på tværs i forhold til regler og aftaler

Carolines forældre henvendte sig gang på gang til ’systemet’ for at få hjælp, men holdningen var altid den samme; hun skulle nok vokse fra det, for hun var godt begavet, bare en smule umoden

Virkeligheden var imidlertid en ganske anden, og efter et ophold på efterskole sagde skolens leder, at Caroline burde lade sig undersøge igen. Herefter gik det stærkt. Caroline fik stillet diagnosen ADHD – i sommerferien inden hun skulle starte i gymnasiet.

Det blev starten på en voldsom tid, for hvordan kombinerer man gymnasiepræstationsræs, alkoholindtag og masser af fester med usikkerhed, Ritalin og et stort behov for struktur i hverdagen?

Det og meget andet fortæller Caroline om i bogen, ligesom hendes nærmeste: mor, far, moster, kæreste, veninde, mentor, sagsbehandler og efterskoleleder sammen med en psykiater, en specialpædagogisk vejleder og ADHD-foreningens formand fuldender fortællingen om Caroline og en diagnose, som flere og flere børn og unge får stillet.

Bogen er skrevet til unge med ADHD og deres familier samt til lærere, pædagoger, socialrådgivere og andre professionelle.